torsdag 26 maj 2011

Jersey Shore

Jag förmodar att ni alla vet vad Jersey Shore är, förlagan till det svenska programmet Kungarna av Tylösand. Skandaltv. Det är något med dessa program som riktar sig till det allra mest primitiva hos människan. Det är ungefär som Ugglas Varning på stan: "Vi ska supa och slåss och ragga brudar förstås". Man vill inte titta, men man kan inte låta bli. Helt enligt den där "tågkraschmentaliteten" som vi har.

Även om Kungarna av Tylösand baseras på Jersey Shore så finns det en viktig skillnad. Originalet saknar den svenska mentaliteten. I Jersey finns vare sig jantelag eller svårmod och därför finns det inte heller något som punkterar de uppblåsta egon som huserar i programmet. Det ohämmade självförtroendet skapar någon icke-religiös form av den islamistiska hederskulturen. Männen i serien vill gärna vara riktiga karlakarlar, med muskler och Casanova-tendenser, och om manligheten ifrågasätts så tar de till nävarna. Men även om de försvarar den stereotypa bilden av hur en riktig man bör vara med slag och sparkar, så hindrar det inte dem från att använda läppglans, spraybrännor och orimligt dyra hårvårdsprodukter. Den överdrivet heterosexuella mannens metrosexualitet, typ.

Kvinnorna är även de stereotyper, både i klädsel och utseende, men till skillnad från hur "riktiga damer" hanterar en konflikt så gör dessa kvinnor precis som männen - de tar till nävarna.

Sammantaget är programmet som ett modernt gladiatorspel (eller en västerländsk version av en japansk game-show om ni så vill). Vi vet att beteendet är förkastligt och inte acceptabelt ute i samhället, men likväl är det ett forum där vi tillåts se det "förbjudna" och då tittar vi också.

För vi kan inte låta bli.

Inga kommentarer: