måndag 13 juni 2011

Någon slags vardag

Idag var första dagen på mitt nya jobb. Den förflöt smärtfritt och även om ett par månaders arbetslöshet hade vänjt kroppen vid att inte behöva tvingas upp av alarm, så känns det skönt att komma in i någon slags vardag igen.

I en låt av Flight of the Conchords finns textraden "when you're unemployed there's no vacation" och det stämmer eftersom man som arbetslös förmodas ha all tid i världen i andras ögon och därför aldrig får vara varken riktigt ledig eller ledig på riktigt. Varje dag har haft något på agendan och har man heller inte begåvats med förmågan att säga nej, så förvandlas arbetslösheten lätt till ett oavlönat heltidsjobb (som inte ens är semestergrundande).

Med ett jobb blir det annorlunda. Klimakterie-serien Ensamma mamman hade en gång en strip där punch-linen var "Hade det inte varit för jobbet hade jag aldrig orkat med semestern" och kanske är det den sortens "tänk" man ska ha då man börjar arbeta igen efter att ha varit arbetslös.

Att hitta sig själv i någon slags semestergrundande vardag, var det kanske det Steinbeck menade då han beskrev grovarbetarna som de lyckligaste människorna i världen?

Inga kommentarer: