söndag 12 juni 2011

Logdansgenerationen

Idag satt mormor och morfar och berättade historier. Jag och Jonas fick bland annat höra om en man från Vilhelmina som i sin ungdom emigrerade till USA, blev fredsdomare (och som i den rollen alltid valde mellan två straff: antingen släpptes den anklagade fri eller så skulle denne "hängas tills det att tungan trillar ut") och som sedan, efter att ha kommit tillbaka till Sverige, försökte tjusa en kvinna genom att köpa en cykel. Kvinnan stal dock cykeln och, som om det inte var nog, dessutom mannens indianska mockasiner.

Sen berättades det om logdanser, främst om de rallarslagsmål som brukade ske i anslutning till logdanserna och som var dåtidens mäns största fritidsintresse (kanhända härstammar nidbilden av norrländska män från denna tidsperiod?). I en by i Vilhelminas omnejd hade en gång en man blivit ihjälslagen under en dans och mannens bror hade i vredesmod tagit lagen i egna händer genom att försöka köra gärningsmannen genom en flistugg (en föregångare till hur Buscemi dör i Fargo?). I Åsele sades en man ha blivit slagen så hårt att han flög genom luften och kilades fast mellan två timrade lador och det enda sättet att få loss mannen var att riva den ena ladan.

Skrönor naturligtvis. Men gamla tiders logdanser var förstås inte bara våld; det var inte bara uppgörelser och orsaker till byafejder och inte heller enbart tillställningar vars affischering löd "Kniv och snusdos afton i [NN], slipsten finns på stället" (detta var alltså på den tiden då snusdosor användes som knogjärn, kids). Det var också en plats att träffa sin blivande partner.

På logdanserna spirade romantiken. Under den speed-dating som logdansen var kunde man snabbt och skonsamt avfärda en påflugen kurtisör genom att helt enkelt dansa med någon annan. Var man intresserad av någon så hade man ett flertal danser att lära känna personen och med dåtidens sängkammartabu var danserna också den enda och enklaste möjligheten att få kroppskontakt med en annan människa. Danserna gav lov att få "prospektera" något som eventuellt kunde leda till giftermål.

Jag brukar ibland fundera om inte logdansgenerationen hade det lättare än oss. Då var världen mindre, kvinnorna som fanns på logdansen var också de kvinnor du hade att välja på och hittade du inget som föll dig i smaken i detta veritabla smörgåsbord, ja då fick du inrikta dig på att bli "gammpojke" (ett val av kvinna förutsätter naturligtvis också att kvinnan väljer dig, men det utgår jag från att ni förstår). Nu är det istället ett översvallande utbud och den helhet som logdansen erbjöd har nu delats upp mellan krogen och Internet. Och på ingen av dessa ställen går det att dansa styrdans.

Inga kommentarer: