lördag 14 januari 2012

Filmsvettig

Just nu visas När Lammen Tystnar på tv3. Filmen börjar med att agent Starling springer längs med en hinderbana och har en stor svettfläck vid halsen på sin sweatshirt. Ingen annanstans än vid halsen är hon svettig. Inga lökar under armarna och ingen blomma på ryggen, perspiransen syns bara som ett halsband vid tröjlinningen.


Jag tycker att det är lite märkligt, det där med svett på film. Det läggs en sådan möda på att få svetten filmisk och fotogenisk att den berövas sin realism. Hur många svettas egentligen enbart genom halsen? Filmhunkar som Arne, Sly och Jodie Foster? Personer med hyperhidros?

...men kanske är det svetten som får filmen att bli mindre otäck? Genom Starlings onormala svettfläckar ges hjärnan en möjlighet att inse att det bara är "hittepå", allt det där otäcka i filmen. Kanske hade också Martha Stewart fortfarande varit förlovad med Anthony Hopkins om hans rollfigur getts samma overkliga svettningar? (hon sägs ha brutit upp förlovningen eftersom hon inte kunde tänka sig att vakna upp varje morgon bredvid Hannibal Lecter).

Inga kommentarer: