tisdag 20 september 2011

Smack talk

Jag vet inte om ni har läst Merabs skönhet av Torgny Lindgren? Boken består av flera korta berättelser som alla utspelar sig i Västerbottens inland. En handlar om en man vars fru under en handelsresa tvingas söka logi hos en man som tvingar till sig en "kram" (med all inclusive). Kvinnan, skamsen över vad som hänt under natten, finner det omöjligt att åka hem till sin make och stannar därför kvar hos den nye mannen.

Maken, tröstlös över att frun är försvunnen, tappar all livsglädje. Han slutar arbeta och han slutar äta. Det enda han finner ro i är att brodera väggbonader med t ex kraftuttryck från bibeln.

I en slags storslagen gest ska mannen som stulit makens fru visa sig barmhärtig och beställer därför en bonad. Maken, som tror att frun frivilligt lämnat honom för den andre mannen, gör en bonad som lyder: "Åt helvete skall han draga som stjäl en annans kvinna".

Tänk er den smack talken! Den hamnar liksom någonstans mellan ett personligt brev och en tegelsten genom köksfönstret klockan tre på natten. Pang på, inget toalettklotter på en bar, ingen nedsprejad bil och ingenting i lönndom (som det som ristats in på en av fönsterbrädorna ovanför ribbstolarna i gymnastiksalen hemma i byn: "Keka är cp").

Inga bryderier, bara broderier.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vet faktiskt inte! Tänk dig en sifoundersökning i ämnet källargubbar, det skulle se ut. Men tack för komplimangen, din blogg är genialisk som alltid. En vän till mig som bloggar på www.basedonatrue.blogg.se undrade nyligen vem du var då han tyckte din blogg var så bra. Keep it up!

Erik