lördag 20 november 2010

Spoiler alert

Finns det någon djupare innebörd med programmet Ung & Bortskämd än att bara klä av de medverkande och visa på hur dumma och missanpassade de är i verkligheten? Är det Flugornas Herre i modern tappning? Eller skulle det kunna vara forskningsrelaterat, något slags socialt experiment?

Hursomhelst så är det ett väldigt intressant program, på många sätt. T ex att alla i huset befinner sig på samma mentala mognadsnivå som mellanstadieelever (de häller ut varandras drickor), att Jean-Pierre verkar ha någon slags OCD om att ta på och krama de andra, att Lorenzo - bortvänd från de andra - sitter och styrketränar (i ett muskellinne!) under ett städmöte, att Daniel mest troligt är med i programmet för att boosta besökarantalet i sin blogg och att Jerry kanske är Sveriges mest lillgamla 22 åring.

Men det som är mest intressant är ändå föräldrarnas syn på barnuppfostran, hur de rättfärdigar den. En av papporna sa i det första programmet att han gjorde allt för att skämma bort sin dotter eftersom "världen var en tillräckligt tuff plats ändå" och det är också det som är kardinalfelet - att de stryper sina barn med silkesvantar. De förstör dem och därför är det också passande att engelskans spoiled både står för bortskämd och förstörd.

Inga kommentarer: