torsdag 4 november 2010

Den man tvagar agar man

Nuförtiden duschar vi ganska ofta. Om jag inte duschar varje dag så känner jag mig lite ofräsch. Råbarkad. Men annat var det förr! Visste ni t ex att den franske kungen Ludvig den sextonde vid sju års ålder endast hade badat en gång? Han hade blivit badad en gång och fått huvudet insmort med smör som spädbarn (!) och sen fick det lov att räcka. I övrigt bestod den personliga hygienen av parfym. I mängder. Det var ett ständigt raggarduschande.

Anledningen till att folket skydde vatten var förstås att dåtidens läkare ansåg att det var farligt. Det var genom vattnet som olika smittor kom in i kroppen, det absorberades genom porerna (ett tankesätt som kom sig av att badhusen fungerade som inofficiella bordeller och därigenom spridare av veneriska sjukdomar). Att bada var därför något ofint, ett straff.

Ja, egentligen finns det väl ingen mening med inlägget mer än att jag tyckte att det var en rolig rubrik. Därför kan ni se texten på samma sätt som oviktig text brukar ritas i tecknade filmer, som linjer som krusar sig fram, ni vet.

Inga kommentarer: