lördag 10 mars 2012

Ceteris paribus

Det ska direkt sägas att jag som simpel fastighetsskötare inte är vidare akademiskt bevandrad, så kanske är jag ute på djupt vatten om jag frågar er om ni känner till begreppet ceteris paribus? Det betyder "allt annat lika" och används bl a inom nationalekonomi för att belysa vilken effekt en isolerad variabel har på en ekonomi om alla andra faktorer antas vara oförändrade.

Det är viktig att betona att ceteris paribus är ett teoretiskt begrepp för att försöka mäta en enskild förändring, det går inte att tillämpa i verkligheten eftersom det sällan uppstår situationer där "allt annat lika" förekommer.

Ta förslaget om att flytta årskurs 4-9 från Fredrika skola som exempel. Inom ekonomisk teori skulle det innebära: "Genom föreslagen förändring sparar Åsele Kommun 2 miljoner kr/år, ceteris paribus." Ingen hänsyn tas till hur en förändring av skolan påverkar samhället i stort, men det gör inget eftersom vi angett ceteris paribus, "allt annat lika", och därför inte behöver redogöra för annan åverkan av beslutet. Vi antar att ingen av ortens barnfamiljer väljer att flytta för att deras barn inte ska behöva åka buss (minst) 12 mil om dagen, att elevpengen för varje berörd elev stannar inom kommunen och att skatteintäkterna förblir oförändrade.

Tack vare ceteris paribus är dessa antaganden möjliga att göra eftersom de innebär att inget förändras, att "allt annat lika".

Men hur skulle beslutet se ut om den ekonomiska teorin ersattes med verkligheten? "Genom föreslagen förändring sparar Åsele Kommun 2 miljoner kr/år". Detta kan förvisso vara sant om vi väljer att se det ur en enskild nämnds synvinkel, men om vi skämtsamt säger "ingen nämnd, ingen glömd" och istället försöker omfamna kommunen i stort? Byns största företag drivs av föräldrar vars barn går i grundskolan, ett företag som med största säkerhet väljer att flytta sin verksamhet till en annan kommun om förändringen av skolan blir verklighet. Företaget sysselsätter i dagsläget nio personer och om vi sätter det i ett vidare perspektiv innebär det för Fredrika (baserat på folkmängd dividerat med antalet anställda på företaget) vad två Volvo Umeverken är för Umeå. Det vore en tung förlust, särskilt för en så liten kommun som Åsele. Vi kan inte heller anta att övriga föräldrar väljer att bo kvar om barnen tvingas till långa dagar och långa skolresor och med varje förälder som flyttar försvinner en skattebetalare och med varje utflyttad elev försvinner elevpengen. Och hur stor del av den tänkta besparingen äts upp av de nyinvesteringar i lokaler etc. som förslaget inledningsvis kräver?

Kort sagt: de pengar som sparas på ett ställe försvinner snabbt från ett annat och i slutändan lär det kännas som att man sålt smöret och tappat pengarna.

Samtidigt skulle också en nedläggning av mellan- och högstadiet i Fredrika ge klara signaler om vilken dystopisk framtidsvision S-politikerna i Åsele egentligen har. Behöver vi verkligen en ambulans i en kommun utan framtid?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, Albin!
Hälsningar från Håkan

Anonym sa...

”Ceteris paribus” (ordagrant: ”allt annat lika” dvs.: ”under förutsättning att allt annat förblir detsamma, dvs oförändrat”) är en säkerhetsprincip som gäller alla empiriska vetenskaper, för att gardera sig mot felaktiga bedömningar eller slutsatser som beror på okända eller oväntade faktorer. Principen gäller inte bara nationalekonomin och sociala vetenskaper, även om dessa är mer utsatta för oväntade faktorer. Även fysiska experiment eller medicinska bedömningar (t ex) kan råka ut för detta.
José L Ramírez