söndag 8 juli 2012

HOTELL INDIAN

I helgen har det varit hembygdsdagar här i byn. Det har varit en helg med allt det bästa Fredrika har att erbjuda: thaifest vid Buddhisttemplet, löpartävling vid campingplatsen, pub med tillhörande styrdans och mygginvasion vid danslogen igår kväll och tipsrunda vid hembygdsområdet som avslutning idag. D v s allt det bästa som kommer fram när ett litet samhälle spänner musklerna.

Jag brukar alltid påstå att sommarens finaste ögonblick är att stå vid skogsbrynet bortom danslogen och skicka runt en flaska whiskey bland vänner i sensommarnatten, men i år var det dessvärre så dåligt väder att det inte blev av. Men det var väldigt roligt ändå, särskilt att så många ville komma på förfest hos mig innan puben. Sånt värmer i en lillgammal mans hjärta!

Den där tipsrundan är ett kapitel för sig. Det är ett skogsbolag som anordnar den och frågorna ligger därför inom den smala smala kunskapsfåra som skogsbruk är. Det brukar därför oftast vara gamla skogsarbetare som prenumererar på förstapriset, om nu inte arrangören "spejsar till det" och tar med en fråga om Zlatan, så att en vanlig Svensson kan vinna genom osannolik tur i gissningarna. Men det är tradition att gå tipsrundan, och traditioner är till för att hållas, oavsett hur "Rain Man-artade" frågorna än ter sig för gemene man.

Tipsrundan utspelar sig på hembygdsområdet, där det finns en massa gamla hus från olika delar av Fredrika socken uppställda. I ett av husen, en fäbod, sägs det spöka. Som alltid när det ryktas om sådant, så "sägs" det väldigt mycket. Huset sägs ursprungligen vara byggt ovanpå en vitterstig och det sägs att det övernaturliga följde med då stugan flyttades till hembygdsområdet. Det främsta beviset för att det spökar där är att det sägs att en fågelholk som satts upp under senare tid aldrig har varit bebodd av fåglar. Det sägs också att hembygdsföreningen låter folk övernatta i stugan ...om de vågar.

På dörren till huset har någon ristat in orden "HOTELL INDIAN" med prydliga 40-tals versaler, som om det skulle vara uppbyggt på en gammal indiangravplats.

"HOTELL INDIAN" - glesbygdens version av Hotel California.

2 kommentarer:

Emma sa...

Elektronik funkar ju inte där (sägs det), klart det spökar.

Albin Strömberg sa...

Jag hoppas att det gör det!