fredag 17 augusti 2012

The Velvet Underground & Tyko

Under Åselemarknaden förekommer en tävling där man ska gissa vikten på en fisk, en fisk vid namn laxen Tyko. Ni känner säkert redan till honom, Tyko - Åsele kommuns golden boy och i särklass mest kände invånare. Om det är något jag saknar med Facebook så är det en fanpage tillägnad laxen Tyko.

Så här såg annonsbladet inför sommarmarknaden ut i år:


En liten inzoomning visar detta:


LAXEN TYKO (i versaler) - en upplevelse nästan i klass med Sean Banan och helt i klass med t ex Tivoli. Det visar om något vilken star quality Tyko har.

Den roligaste diskussionen under sommaren (i konkurrens med "frihet under ansvar"-samtalet om varför man bör ha kalsonger under sin Zipperall) var då JT spekulerade i hur det skulle se ut om Åsele kommun försökte slå mynt av Tykos kändiskap genom att skicka iväg honom på en av Brinkenstjärnas bar-turnéer och vilka rubriker det skulle skapa: "Känd Åseleprofil fast i droghärva" och "Sprit, sex och fylla - Åseleprofilen berättar om sin vilda sommar". Hur Tyko tillsammans med Robinson-Robban och Jockiboi skulle bli ett svenskt Ratpack och hur han skulle komma bakis i solglasögon till sitt uppträdande på Åselemarknaden.

Efter att vi hade pratat om det där, JT och jag, har jag ofta tänkt på att något kreddigt band, typ Kent, skulle upptäcka Tyko på en sådan bar-turné, se potentialen och göra honom till en hipster. Jag inbillar mig också att om Tyko levt på 60-talet så skulle Andy Warhol och Lou Reed valt honom framför Nico. Tänk er det:




(Om någon Åselebo läser detta - ta ditt ansvar och skapa en fanpage till Tyko!)

2 kommentarer:

Niclas Lidborg sa...

Är inte du teoretiskt sett en Åsele-bo?

Albin Strömberg sa...

Njae, Fredrika tillhör visserligen Åsele kommun, men det är absolut inte en del av Åsele tätort. Om du frågar en Nord- och en Sydkorean så svarar båda att de kommer från Korea, men att de inte kommer från samma land. Typ så är det med Fredrika och Åsele också.