tisdag 7 februari 2012

Den sista bastionen

Det här tycker jag var väldigt bra skrivet (Heja Maria!).

Det finns nördar som specialiserar sig på ett enda område, t ex Star Wars eller kalla kriget (vilket också på sätt och vis var ett Star Wars) och sedan koketterar med det faktum att de kan mer om detta än alla andra och därför anser de också att de är bättre än andra. Den där konstlade överlägsenheten, att all annan kunskap än den smala smala som de själva besitter är mindre värd är enormt märklig. Att en spetskunskap om Jango Fett väger upp luckor i all övrig kunskap är ungefär lika tvivelaktigt som logiken i Stones-låten Satisfaction - "he can't be a man 'cause he doesn't smoke the same cigarettes as me". Det finns ett ogrundat förakt, som angränsar till kunskapsrasism.

Dessa nördar lever genom sitt intresse. I övriga livet går de på konstant sparlåga tills chansen ges att briljera med den kunskap de besitter. Om det sedan är miljonfrågan i Postkodmiljonären eller bara en fråga i Trivial Pursuit har mindre betydelse, huvudsaken är att möjligheten ges att få se ner på sina medmänniskor och skyffla sin smala smala kunskap i deras ansikten.

Det sägs att en människa inte är en ö, men om vi tänker oss att varje människa istället är ett land, så är dessa nördar ett medeltida land i ett krig som minimerat landet så till den grad att de bara har ett ointagligt fort i bergen kvar.

Den sista bastionen innan allting faller.

Inga kommentarer: