tisdag 21 september 2010

Därför

Ok! Nu ska jag förklara varför jag röstade på Moderaterna. Listig som jag var så vävde jag in en fråga igår och responsen (tack för den! På riktigt!) ledde till detta inlägg. Anledning alltså. En motivering.

Ekonomi - där har ni det. Pengar är frihet, även inom politiken. Jag tror att Alliansen bäst kan förvalta pengarna och få dem att växa. Som ett fondbolag, typ. Genom sänkta skatter för löntagarna (som är den mest köpstarka gruppen) så kommer konsumtionen att öka. Den ökade konsumtionen sätter pengar i omlopp som i sin tur leder till en ökad efterfrågan och att fler jobb skapas (det är dessutom en stor fördel att alliansen värnar om småföretagarna!). Som ringarna en droppe orsakar på vattenytan. Fler jobb innebär större skatteintäkter vilket leder till starkare statsfinanser och därigenom välfärd. Den sänkta skatten är alltså en investering medan den ideologiska motsatsen, höjda skatter, är en besparing. Och som vi alla vet så ger en investering i de flesta fall avkastning medan en besparing minskar utgifterna och i bästa fall minskar inte intäkterna.

Dessutom tycker jag att alliansen red ut finanskrisen på ett bra sätt. De avvaktade. Hade det varit S som styrt skutan så hade Mona tagit på sig spenderarbyxorna (snabbare än vad ni kan säga Toblerone!) och då hade resultatet blivit som i övriga Europa. Missförstå mig rätt nu, det ligger i Sossarnas ideologi att agera då en kris uppstår, att kittla konjunkturen under fötterna för att få den att hoppa. Men det fungerar inte i den globaliserade ekonomi vi har idag (om vi möts fråga mig då, så ska jag förklara). Det studsar. Och då blir det som att ha sålt smöret och tappat pengarna.

Facket Kommunals uppmaning till sina medlemmar var "RÖ(S)TA MED HJÄRTAT" och det stämmer väl in på socialismen som sådan. Den brinner för att alla ska få samma möjlighet till vård o s v. Den som är röd har glöd skulle man kunna säga och ingen brinner starkare än Vänsterpartisten. Men den typ av välfärd som anammas inom socialismen bygger till stor del på bidrag och det måste finansieras på något sätt. Genom höjda skatter? Men höjda skatter innebär en minskad konsumtion och det innebär i sin tur att efterfrågan minskar, jobben försvinner och skatteintäkterna minskar.

Bidragspolitik.

Om man röstar med hjärtat genom en röst på S kan man säga att en röst på Moderaterna är att "RÖSTA (M)ED HJÄRNAN" eftersom det bidrar till framtiden istället för att bara bidra med bidrag.

Så! Där har ni den främsta anledningen till att jag röstade blått. Man skulle kunna påpeka att jag snart är arbetslös och därför borde ha röstat på S för att få bättre (enklare, softare) villkor som arbetslös, men jag har inte tänkt vara kroniskt arbetslös under de kommande fyra åren och röstar därför för framtiden.

Sen vill jag också förtydliga att det här alltså är min egen privata åsikt och inte något som jag vill "pracka på" er. Eftersom jag respekterar Era åsikter så tycker jag att ni borde respektera mina också. Hade vi tyckt lika allihop så hade riksdagsvalet varit överflödigt.

Leve konsumtionen!

1 kommentar:

Tobias Nilsson sa...

Låter väldigt vettigt. mkt bra