lördag 9 juni 2012

Social happening

I små orter utgör livsmedelsaffären navet i den sociala samvaron. Det är där man träffas, slänger käft och frotterar med varandra. Den enkla operationen i att köpa en liter mjölk kan ta timtal om du stöter på någon eller några du inte träffat på länge, särskilt under lördagar då det inte finns några tider att passa. Det är här man uppdateras om vad som hänt utanför den närmaste bekantskapskretsen under den senaste veckan. Man briefas och får höra lite oskyldigt skvaller.

Det är egentligen bara öppettiderna som begränsar de sociala utsvävningarna, så när klockan slagit 13 hörs en kollektiv suck. "You don't have to go home, but you can't stay here" brukar bartendrar säga i filmer då de stänger krogar och, vem vet, kanske tänker butiksinnehavaren detsamma när hen låser portarna.

Ute på parkeringen börjar samtalen rundas av, man öppnar dörren till bilen, men sätter sig inte utan står kvar en stund, hänger på förardörrens gångjärn, håller fast vid konversationen och fördröjer slutet på samvaron ett litet tag innan man åker iväg.

Att handla på lördagar är en social happening.

Inga kommentarer: