söndag 11 november 2012

Episcopal

Jag föredrar Coca-Cola. Det är en mening som måste skrivas på engelska: I've always considered myself to be a Coca-Cola man. Trots det köpte jag en flaska Pepsi till fredagsmyset (vilket dumt ord ändå, fredagsmys, det är väl inget mysigt med chips?). Det här visar vilken oerhört basal nivå det är på livet jag lever, den största utsvävningen som sker är att jag köper Pepsi istället för Coca-Cola. Hey babe, take a walk on the wild side, som Lou Reed skulle ha sagt.

Hursomhelst. Pepsi, alltså. Pepsi Pepsi Pepsi. Enligt Wikipedia lanserades Pepsi som en matsmältningsfrämjande dryck, döpt efter magenzymen Pepsin. Vissa konspirationsteoretiker hävdar dock att Pepsi Cola är ett medvetet anagram för Episcopal - ett religiöst samfund. Sånt kan vara bra att veta om ni någon gång ställer upp i en frågesport.

För att bräcka Coca-Cola och stjäla marknadsandelar lanserade Pepsi ett poängsystem där konsumenterna genom att köpa Pepsiprodukter samlade poäng som användes till att få saker. Det kunde vara kepsar, tröjor, skinnjackor eller till och med mountainbikes. Med orden "Drink Pepsi - get stuff" visades olika reklamfilmer som pushade för att Pepsi var den bättre colan. I en reklamfilm visades ett jetflygplan och en banderoll där det stod "HARRIER FIGHTER 7 000 000 PEPSI POINTS"



Det var menat som ett skämt, att man kunde få ett krigsflygplan om man köpte tillräckligt många Pepsi-burkar, men en man trodde att det var sant. Han stämde Pepsi för falsk marknadsföring då han inte fick sitt plan levererat.

Om det finns något som kännetecknar Amerikas obegripliga suveränitet så är det vansinnet i vissa rättegångar. En kvinna stämde ett husbilsföretag efter att ha kraschat i öknen eftersom de inte skrivit i instruktionsmanualen att autopilot INTE innebar att det gick att lämna ratten för att gå och sova och vissa männikor stämmer McDonalds för att de blivit överviktiga. The american way verkar handla om att ta offerrollen vid minsta motgång.

Hur gick det för mannen då? Jo, han förlorade rättegången. Domaren menade att det omöjligt kunde finnas någon som trodde att Pepsi skulle skicka iväg ett stridsflygplan i utbyte mot streckkoder.

Ja ja, Pepsi Pepsi.

Inga kommentarer: