lördag 24 januari 2015

Fasadgränd - "Macho man"

”Henry Blomgren är en riktig karl”. Det är så Henry Blomgren vill uppfattas av andra och det är så han uppfattar sig själv. 

Han arbetar som truckförare på lagret i en snusfabrik, ett arbete han haft sedan han som 16-åring hoppade av grundskolan (enligt Henry är det inte viktigt för en karl att kunna läsa och skriva mer än, om nödvändigt, sitt eget namn oavsett hur många gånger man tvingas gå om sjätte klass).
Man skulle kunna säga att Henry lever av och för att bevisa sin manlighet. ”Av” för att han som truckförare dagligen staplar tiotals kubikmeter snus, samtidigt som han är den som trissar upp den ”grabbhurtiga” stämningen i fikarummet. ”För” för att han har många hobbys som alla går ut på att förhärliga sin egen manlighet bl a genom att kalla alla för ”bögjävlar” som inte uppfyller, den av honom bestämda, definitionen av vad en riktig man är (vilket är de allra flesta utanför fikarummet på snusfabriken). Att hävda sin egen manlighet får Henry att må enormt bra.

Han tycker om att bejaka sin maskulina sida och finner det inte det minsta konstigt att varje morgon, stående framför spegeln, mimandes till ”Macho man”, lägga ett lager mascara på mustaschen. Detta är Henry Blomgrens stora hemlighet och skam. Han har en klen skäggväxt (enligt Henry ska en riktig karl ha en riktig mustasch). Det är en hemlighet som har orsakat stora problem i Henrys vuxna liv, problem som krävt att hela livet förändrats. Han kan inte längre gå ut om det regnar, anstränga sig så att han svettas eller dricka vätskor på arbetstid. För att få folk att tro att han har en äkta mustasch har han tvingats ta till åtgärder för att kringgå de problem som uppstår på grund av hans hemlighet. Regnar det ute så sjukanmäler han sig från jobbet. Han rör sig så lite som överhuvudtaget är möjligt för att undvika ofrivillig svett (vilket har fått honom att öka i vikt som i sin tur gjort att han svettas lättare – paradox!). För att inte drabbas av uttorkning på arbetet ser han alltid till att det finns isbitar i frysfacket i fikarummet.

Allt för att upprätthålla fasaden om en riktig karl.

Inga kommentarer: